JOHN BRENNAN – ONE WAY RIDE (EP)

Artiest info
Website
facebook
 

JOHN BRENNAN is een zanger, gitarist en songwriter uit de Philadelphia-regio. Hij treedt vooral op in de Tri-state area (NY/PA/DE), zowel solo en als frontman van zijn eigen bluesband. Zijn repertoire en stijl zijn diepgeworteld in de blues, maar gecombineerd met rock, country, rootsmuziek en rockabilly. John groeide op in Collingswood (New Jersey), in de buitenwijken van Philadelphia, onder invloed van Muddy Waters en B.B. King tot Johnny Cash, Elvis Presley en CCR.

Op zijn recente 5-track ep ‘ONE WAY RIDE’ (2024) is hij helemaal “blauw”, mengt hij Windy City, West Coast en méér tot een te smaken azuurblauwe stoofpot. Op zijn nieuwe ep is Brennan een uitgesproken one-man band, waarin hij alle slide en akoestische gitaarpartijen voor zijn rekening neemt, samen met de bas en de drums. Met een origineel nummer “Nothing to Loose”, een midtempo blues nummer met een stuwende repetitieve zessnarige hook over hoe hij door zijn vrouw in de steek is gelaten, opent het album. Het laat hem afvragen wat hij moet doen voordat hij zich realiseert "als je niets hebt, heb je niets te verliezen…". De stemming verandert dan snel voor een uptempo-versie van Elmore James' zowat bekendste songs, "Shake Your Money Maker". James nam het nummer op in 1961. Het nummer is geïnspireerd door eerdere nummers en is geïnterpreteerd en opgenomen door verschillende blues en andere artiesten. Blueshistoricus Gerard Herzhaft suggereert dat "Shake Your Moneymaker" een variatie is op nummers die terug te voeren zijn op Charlie Patton (1929 "Shake It and Break It") en Bukka White (1937 "Shake 'Em on Down"). Hoewel het door Brennan met een standaardarrangement en een drumbeat krachtig wordt gebracht, doet zijn aanpak je glimlachen.

“One Way Ride” is Brennan’s andere original. In tegenstelling tot de vorige nummers is er een kleine kloof tussen zang en instrumentatie, die verdwijnt naarmate het nummer vordert. Robert Johnson nam in 1936 “Ramblin’ on My Mind” op. Hij nam twee takes van het nummer op die werden gebruikt voor verschillende persingen van 78 toerenplaten, die werden uitgebracht door zowel Vocalion als ARC. Johnson componeerde twee nummers op deze melodie, "Ramblin' on My Mind" en "When You Got a Good Friend" met verschillende muzikale benaderingen en verschillende gitaarstemmingen. John Brennan brengt het nummer hier eigenzinnig en erg rustig, wat emotieloos. De afsluiter, “Where Did You Sleep Last Night?” (ook bekend als “In the Pines of Black Girl”) is een klassieker, een traditional die teruggaat tot rond 1870. De auteur is onbekend, maar het is in verschillende genres gebruikt door tientallen artiesten, waaronder Leadbelly en Nirvana. In Brennan’s aanstekelijke versie kreeg het nummer een zware beat met bijpassende gitaarlijn. Het behandelt dezelfde relatieproblemen waar Brennan al eerder op de ep mee kampte.

“JOHN BRENNAN’s ‘ONE WAY RIDE’ doet je uitkijken naar méér…”

Eric Schuurmans

 

10 CD's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermel
ding: JOHN BRENNAN
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime - hier - zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

‘ONE WAY RIDE: Track list: 01. Nothin’ to Lose – 02. Shake Your Money Maker [Charlie Patton/Bukka White > Elmore James] – 03. One Way Ride – 04. Ramblin’ on My Mind [Robert Johnson] – 05. Where’d You Stay Last Night [traditional] | Music/Lyrics by John Brennan, or as [noted] | Credits: John Brennan: vocs, slide + acoustic guitars, bass, footdrum

Discography JOHN BRENNAN: One Way Ride (ep,6#) [2024] | John Brennan (ep,3#) [2023] | The Pound Ridges Sessions [2016] | Beyond the Water Lane [2012] |